Baarmoederhals

Baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Jaarlijks wordt bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker geconstateerd. Door het maken van een uitstrijkje is het mogelijk om in een vroeg stadium afwijkingen van de baarmoederhals te ontdekken. Het onderzoek gebeurt elke vijf jaar bij vrouwen tussen 30 en 60 jaar.

Oproep
Het uitstrijkje wordt bij ons in de praktijk uitgevoerd door de praktijkassistentes. Dit is gratis. U krijgt hiervoor van ons een oproep in het jaar dat u 30, 35, etc wordt. U kunt vervolgens zelf een afspraak maken bij de assistente. U moet het uitstrijkje uitstellen als u ongesteld bent, zwanger bent of minder dan 6 maanden geleden bent bevallen. Maak dan op een later tijdstip een afspraak.

Uitslag
De cellen verkregen met het uitstrijkje worden onderzocht in het Radboudziekenhuis in Nijmegen, en het duurt een aantal weken voordat de uitslag bekend is. Binnen vier weken na het onderzoek krijgt u thuis een brief met de uitslag. De uitslag wordt ook naar onze praktijk gestuurd. Bij een afwijkende uitslag zal één van de huisartsen u bellen, vóórdat u uw eigen brief ontvangt. Meestal moet het onderzoek herhaald worden. Soms moet u worden doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Inenting
Baarmoederhalskanker wordt altijd veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Sinds 2009 worden meisjes van 12 jaar ingeënt tegen twee HPV-typen, HPV-16 en -18. Zij krijgen hiervoor een oproep via het Rijksvaccinatieprogramma. HPV-16 en -18 veroorzaken samen ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Uitstrijkjes blijven dus noodzakelijk! Inenting helpt alleen als er nog geen seksueel contact is geweest. Lees er meer over op www.prikenbescherm.nl.

Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is te lezen in de te downloaden folder en op www.uitstrijkje.nl.                  

http://maps.google.nl/maps/place?cid=16750842910140961077